středa 26. prosince 2018

Za tají kouzelnické kuchyně


Znáte ten pocit, když se po necelém roce, stráveném v Bradavicích vrátíte domů, k vaší kouzelnické rodině? A přijdete domu do kuchyně a ucítíte tu tajemnou vůni, kouzelnické kuchyně? Když vidíte ty obyčejné předměty, jak pomoci koutek dělají neobyčejné věci?


Každá kouzelnická kuchyně má něco do sebe. V některých vaří sama maminka a po domě létají všemožné kuchařky a vařečky a jiná je plná domácích skřítků, kteří pečlivě vaří, zatímco rodina odpočívá.

Ale přemýšleli jste někdy o tom, jak to, že se v kuchyni dějou tak tajemné věci a proč z toho vždycky vznikne výborné jídlo? Proto se nyní pojďme ponořit do tajů kouzelnické kuchyně a doufám, že zjistíte, že kuchyni se neříká magická pro nic za nic!

I taková kuchařka má své kouzlo. Pokud nejste úplný kuchař, tato magická kniha vás zachrání. Kromě toho, že kuchařky vám prozradí recept, ty kouzelnické umí i jiné věci. Stačí zadat kuchařce, že má vařit, ona začne chystat ingredience. A najednou mouka leží na stole! V některých rodinách jsou i tradiční kuchařky, které mají další tajemství. Například se mi podařilo vypátrat, že nejstarší rodinná kuchařka kouzelníků patří rodu Jacksonových, žijících v jednom malém přístavu v Anglii. Jejich rodinná kuchařka se dědí už více než 1000 let a říká se,že se v ní nachází první recept na máslový ležák! Jestli to je pravda,či pouze pověra,  nám rodina odmítá říct a proto můžeme jen hádat.



Ano, vidíte správně. I taková obyčejná vařečka má místo v seznamu kouzelnických kuchařských potřeb. Každá magická kuchařka umí zamíchat těsto úplně sama, to je samozřejmost. Jenže některé vařečky toho umí mnohem víc! Opět taková zajímavost, nejstarší kouzelnická vařečka je už z počátku středověku. Tehdy ji používala jedna čarodějka, která vymyslela kouzlo, které zajišťuje, že vařečka sama míchá. Bohužel, doteď se nedochovala, ale v národním kouzelnickém muzeu se nachází její replika. Kouzelnických kuchařských potřeb je víc, ale ty, o kterých jsem povídala, jsou ty nejzajímavější. Tak co, máte doma také nějakou tu rodinou kuchařskou pomůcku?
Stella Williems




Žádné komentáře:

Okomentovat