pondělí 24. prosince 2018

Nahlédnutí ke Gringottům


V kouzelnickém světě není snad živáčka, který by neslyšel o největší a nejvýznamnější kouzelnické bance. Gringottově bance. Některým z vás je ale možná znám jen název a dál nic. Pojďme nahlédnout trochu hlouběji do této tajemné budovy. Co se skrývá pod zarputilými výrazy skřetů, kteří v bance pracují? Skrývají nějaká tajemství? 


Gringottova banka patří mezi největší kouzelnické banky světa. Bezesporu má nejdelší historii. Až v poslední době v kouzelnickém světě vznikají banky další. Byla založena goblinem Gringottem roku 1474. Sídlí, jak všichni víme, Londýně, konkrétně na North Side v Diagon Alley. Motto banky zní: Fortius Quo Fidelius (pozn. red. Síla skrze loajalitu). 
Podleh jde o nejbezpečnější místo celého kouzelnického světa. To lze dokázat i informací, že pouze 2x za dosavadní historii této nesmírně zajímavé a tajemné banky došlo k vloupání do banky a pokusu o krádež. Poprvé tak učinil všem známý profesor Quirrell, který se pokusil ukrást z trezoru č. 713 Kámen Mudrců, jak bylo dokázáno později. To se stalo roku 1991. Ke druhému vloupání došlo o pouhých 7 let později. Tentokráte šlo o trezor hrozivě proslulé Bellatrix LeStrangoevé v rámci boje s Voldemortem. Těmi, kdo se vloupali, nebyli nikdo jiný než pan Potter, slečně Grangerová a pan Weasley. Od té doby si ale Gringgotovi stále drží posvět prakticky nedotknutelné banky. 
Ač je to možná udivující, Grigottova banka nepatřila po celou dobu své historie pouze skřetům, jak je tomu nyní. Hned několikrát byla skřetům odebrána a nadvládu a kotrolu nad bankou mělo Ministerstvo kouzel. Ovšem nyní už je zpět navrácena do rukou skřetům, tedy zakladatelskému rodu. 
Jak známo skřeti jsou stvoření chamtivá. Pro pouhý srpec by si nechali koleno vrtat, ba možná i víc! A proto se odjakživa jevili jako ti nejlepší strážci kouzelnických pokladů. Řídí se striktními pravidli a zákony, které nesmí porušit. I pro jejich chamtivost a lásku k bohatství je možná budova Gringottovy banky tak impozantní. Nenajdeme tam jediný kus materiálu, který by nebyl cenný. Naopak. Když se rozhlédneme, vidíme masivní dveře vyrobené z toho nejdražšího dřeva a zdobené bronzem či stříbrem. Celá budova je dále zdobena překrásným, bílým mramorem. 

Bezesporu stejně impozatantní jako vstup do této banky, jsou i stříbrné dveře s vyrytým nápisem: 
Enter, stranger, but take heed 
Of what awaits the sin of greed 
For those who take, but do not earn, 
Must pay most dearly in their turn. 
So if you seek beneath our floors 
A treasure that was never yours, 
Thief, you have been warned, beware 
Of finding more than treasure there. 

Ovšem cesta ke trezorům už je méně luxusní. Jde o obyčejné, až děsivě temné cestičky, které osvětlují pouze pochodně. Člověku je zima, i když běží jen k tomu nejbližšímu trezoru. Navíc se 
mezi kamennými zdmi ozývají nejrůznější skřeky a zvuky. Jeden si ani nechce představovat, co vše musí chránit ty nejcennější trezory ze všech. 
Z těch známých opatření můžeme jmenovat nutnost přítomnosti konkrétního skřeta, který svým otiskem a vyřknutým zaklínadlem trezor otevře, samozřejmě v přítomnosti majitele, který má u sebe klíč od trezoru. Dále pak existuje bezpočet ochranných kouzel, ale ojediněle je možné zaslechnout zvěsti, že trezory ochraňují i draci nebo jiná kouzelnická stvoření. Ačkoliv organizace na ochranu kouzelných tvorů proti tomuto zneužívání kouzelných tvorů bojuje a je již sepsáno několik petic. Ministerstvo kouzel prozatím neučinilo žádná zákonná opatření. 
Zkrátka a dobře, na závěr článku nutno zdůraznit fakt, že kdo má své peníze u Gringorrů, rozhodně neprohloupil. Bezesporu jde opravdu o nejbezpečnější místo kouzelnického světa. A nejen architekti mi musí dát za pravdu, že jde o i naprosto okouzlující a impozantní budovu. Ačkoliv skřeti nejsou nejmilejší stvoření v kouzelnickém světě, svou práci konají pečlivě, až puntičkářsky. Máte své finance uložené u Gringottů? Nebo známe nějakou historku či pověst o této kouzelnické bance? Nebojte se s námi podělit! 

Olivie Henrieta Větroplachá  

Žádné komentáře:

Okomentovat