pondělí 24. prosince 2018

Magické kulturní okénko

Vážení a milí čtenáři. Mnozí z vás jsou jistě kulturní nadšenci prahnoucí po nejnovějších tipech na zajímavé a magické kulturní zážitky. A my Vás samozřejmě nezklameme a přinášíme to, po čem Vaše srdce touží. Pojďte se s námi podívat, co si pro nás nachystala kouzelnická divadla.





Příběh tří bratří v pražském Divadle ve Zlaté uličce
Praha, matka měst. A také matka kultury. Kde jinde najdeme tolik krásných a rozličných divadel. Každý kouzelník jistě ví, že v Praze krom těch mudlovských je i poměrně velká spousta drobných, před zraky mudlů ukrytých kouzelnických divadel. Jedno takové se krčí v naší rozkošné a známé Zlaté uličce. O té již bylo napsáno spousta slov. Je to vlastně takový pražský ráj kouzelníků. Najdeme tam prakticky všechno, co kouzelník k životu potřebuje. A mudlové o tom nemají ani tušení, i když jich tam proudí denně davy.
Kousek pod začátkem této uličky se vchází do barevných dveří. Když je otevřete, dostanete se do překrásného divadla. Tady ale nejsme jen proto, abychom obdivovali krásu divadla, ale spíše pro ono představení. Pro letošní sezónu si totiž divadlo připravilo speciální zpracování všem známé pohádky Příběh tří bratří. Příběh jistě připomínat nemusíme, nicméně i když jste ho slyšeli bezpočtukrát, doporučuji Vám, podívat se ještě jednou.
Herci předvádějí neskutečné výkony. Hudba složená speciálně pro tato představení je jak jinak než magická. Kostýmy Vám vyrazí dech, to slibuji! A nad celkovýh zpracováním budete přemýšlet ještě dny, možná týdny. Moderně pojatý již historický příběh. Magická pohádka ztvárněná řekněme trochu syrově. Nejmenší děti na ni neberte, naopak i vaše pubertální ratolesti toto ryzí zpracování jistě ocení! Lístek do divadla stojí pouhých 12 srpců za dospělého a 7 srpců za dítě. Nachystejte si ale s sebou kapesníky a také peníze na občerstvení, protože o přestávce je k dostání na baru plno kouzelně lahodných pochutin. Zkrátka a dobře, tady je nachystán kulturní zážitek se vším všudy!

Pohádka o líné čarodějce
U pohádek ještě chvíli zůstaneme. Tentokráte se ale vydáme do Brna. Nesmíme přeci opomenout druhé největší město naší krásné země. Mnozí z vás možná znají veršovanou pohádku známé autorky Mirandy Goshawk. Také možná mnozí z vás přemýšlejí, jak může pohádka ve verších a ne tak dlouhá vydat na celé představení. V tomto představení totiž máme možnost vidět hned několik zpracování oné básně. Jak by se pohádka vyprávěla v historických časech? Jaké je moderní zpracování z přítomnosti? Nebo se zamýšlíte, jak by pohádka vypadala zasazena do blízké či daleké budoucnosti? Celkem 5 zpracování z různých koutů světa a různých časových období hrají vždy ti samí herci.
Magické jsou jak proměny jejich kostýmů, tak i hudební podkres, který vás doslova přenese časem tam, kam vás autoři hry chtěli dostat. Ti výtvarně nadaní jistě ocení i velmi nápadité, pohyblivé kulisy.
Pokud jsme vás alespoň trochu nalákali, připravte si pro sebe 15 srpců a 7 pro svou ratolest. Představení trvá hodinku a půl s jednou přestávkou na krátké občerstvení. A ano, ještě kde divadlo najdete - v Královém poli (jak jinak) se dáte po směrovkách na Královské divadlo a hned jste u dveří. Příjemnou zábavu!
Shakespearovo prove drama - Romeo a Julie
Teď něco ryze pro dospělé. Všichni víme, že Shakespeare byl vynikající mudlovský spisovatel, který byl vlastně kouzelník každým coulem. Kdo jiný než kouzelník by mohl napsat toliko her, dramat, sonetů... V pražském divadle Pod kapličkou (ano, je to tak, kousek od Zlaté kapličky vedou utajené schody dolů, tam nejdete vchod do krásného, starodávného divadla) se rozhodli sehrát
Romea a Julii. Světoznámé dílo, světoznámého spisovatele a dramatika. Ale rozhodli se to zahrát tak, jak bylo zamýšleno původně. Tedy neopomeneme to, že Romeo a Julie jsou kouzelníci, kterým kouzelnická krev koluje v celém těle a vládnou čárám a magii. Jak tedy jejich příběh vypadá zasazen do našeho světa? Skončí opět tragicky? Nebo nás čeká šťastný konec?
Napínat vás budu dále, protože tohle musíte vidět sami! Vstupné stojí rovných 20 srpců a společně s autory tohoto zpracování vám můžu slíbit nezapomenutelný zážitek plný čar a kouzel. A také plný překvapení.
Tak a to by bylo vše. To nejzajímavější z kouzelnického světa kultury máme za sebou. Více zase v dalším vydání či v jiných novinách. Budeme rádi, když nám napíšete, jestli jsme vás nalákali a na kterou z her. Pamatujme hlavně na to, že kultura a divadla nás obohacují a navštěvujme je proto tak často, jak jen nám to volný čas dovoluje. Přejeme vám krásný, kulturně strávený čas.
Olivie Henrieta Větroplachá

Žádné komentáře:

Okomentovat