středa 26. prosince 2018

Ležáková krize

I co se nestalo, před Vánoci nastala ležáková krize. Většina hostinců ve význačných kouzelnických osadách řešila problém nedostatečných zásob máslového ležáku. Běžní výrobci i dodavatelé však hlásí „není dostatek másla, už celé týdny pracujeme s nouzovými zásobami a pátráme po nových zdrojích“.



Naše redakce zapátrala mezi výrobci másla i máslového ležáku a zdá se, že máslo je poslední měsíce hromadně vykupováno několika prodejními společnostmi. Co s ním dělají není výrobcům ležáku zcela jasné, nicméně na ně samotné se příliš másla nedostává. Přísun másla není možné ani vynutit na základě kontraktů, protože jsou ze zvyku uzavírány pouze na měsíc dopředu, takže výrobci másla podlehli výhodnějším nabídkám, které však končí pro ně neznámo kde. Nicméně srpce mají přednost.
Zeptali jsme se jak U Děravého kotle, tak v Prasinkách U Tří košťat. Hostinský Tom i madam Rosmerta se jednohlasně shodují, že ležáková krize jim silně ovlivní tržby. Máslový ležák je tradiční nápoj, kteří kouzelníci obvykle začínají pít už za studentských let a pokračují v této tradici i v dospělosti. Často jej volí i ti, kteří nemusí příliš alkoholické nápoje, díky čemuž zůstává máslový ležák tím nejžádanějším a nejprodávanějším nápojem napříč naší kouzelnickou komunitou.
Výrobci se tuto ztrátu snaží kompenzovat nákupem másla v zahraničí, ale některé podniky trvají na odběru ležáku z našeho národního másla, prý pro jeho specifickou chuť. Výrobci samozřejmě prohlašují, že je rozdílná chuť nesmysl, protože není rozdíl mezi mezi mlékem napříč státy, vše pochází z krávy. Jiné druhy mléka se pro máslový ležák zatím nezvažují, ač jedna značka naznačila úvahy v tomto směru, ale možná spíše jako extra produkt pro ty, kteří preferují kupříkladu kozí mléko a výrobky z něj.
Pokusili jsme se i kontaktovat jednu z výkupních společností. Figurují pod pojmem „Vánoce jsou tady“, ale jejich tiskový mluvčí byl velmi výmluvný a vypovídající hodnota jeho prohlášení se blíží nule. Nicméně naše tajné zdroje z trhu naznačují, že máslo se ztrácí na mudlovském trhu. Zde vlivem blížících se Vánoc lze vydělat na másle málem mnohonásobně více, než prodejem v kouzelnické komunitě, obzvláště pokud si zařídíte směnu srpců za mudlovské finance.
Gringottovi však odmítají, že by nějak vzrostla poptávka po tomto druhu směny nad rámec obvyklých výkyvů. Z tohoto důvodů se zdá, že aféra s máslem má hlubší kořeny i důsledky, a proto budeme nadále pátrat, abychom podali našim čtenářům přesnější zprávy.
Zaender Amattis + tým


Žádné komentáře:

Okomentovat