středa 26. prosince 2018

Šíření RP iniciativy na Bradavické škole

Iniciativa RP (Rozumné plánování) má na Bradavické škole jistou tradici. Po letech bezplatného studia si musí žáci hradit i předměty, na druhou stranu je toto kompenzováno větším výběrem studijních předmětů a volností jejich výběru. V zásadě od dob studia veleznámé JKR jsou studenti nuceni platit za běžné studium, ale díky volnějšímu výběru studijních směrů dosahují větší specializace ve vybraných oblastech zájmu.



Samozřejmě vše má svá pro i proti. Mnozí rodiče, i někteří zástupci z řad studenstva, odsuzují nově vzniklou situaci, obzvláště pak extrémní jevy jako je tzv. hrotičství, které často vede k velmi povrchnímu studiu řady předmětů. Dotyčný pak sice zdánlivě využívá systém naplno, ale reálně získává jen minimum znalostí. Taktéž je zmiňováno, že někteří si studium odžijí na několika předmětech, obvykle jedním či dvěma za školní rok, studium vlastně prohýří a pak se mnozí přesto překvapivě dostávají na profesorské posty a učí další generace. Extrémy zkrátka vedou k nedůvěře, ať už je to extrém na jedné či druhé straně.
Nicméně, co nyní nadzvedlo mandle rodičům studentů, je nový rozsah RP, který nutí studenty platit za využívání školního hřiště, ač by jinak hřiště bylo bez účelu, a nejnověji – shánět si vlastní topení do kolejního krbu. Dokonce toto topivo není zprostředkováváno za poplatek, ale je nutné po něm pátrat po školních i mimoškolních pozemcích. Mnozí rodiče se obávají, co přijde příště. Budou muset začít ratolesti posílat do Bradavic s vlastní postelí a veškerou ložní výbavou, která ke spaní patří? A tak, ač původně RP a jeho podpora mělo u rodičů a studentů plnou podporu a bylo oceňováno jako výhoda Bradavické školy, tak nyní mnozí volají po nesmyslnosti rozšiřování této iniciativy.
Kdo za novou iniciativou stojí? Podle všeho je to staronový ředitel školy Nimrandir Elénére. Nimrandir je znám svým pozitivním přístupem k RP iniciativám a dá se obecně říci, že poslední období vysoké aktivity v RP oblasti bylo za jeho předchozího ředitelování. S postupem let došlo k propadu a dokonce lze říci, že současná generace studentů je poněkud zhýčkaná a neumí příliš rozumně plánovat svou a kolejní budoucnost.
Na druhou stranu se nám povedlo získat interní informace, že právě tento pan ředitel má úzké vazby na Příčnou ulici, kde silně brojí proti modernizaci naší společnosti v otázce odívání. Mnozí studenti z mudlovských rodin jsou tak udiveni, jaké nepohodlné oblečení musí během svým školních let nosit, ač mimo hradní prostory jsou získatelné i oděvy inspirované mudlovskou módou, či si přímo nakoupit oděvy u mudlů. Je tedy možné si pořídit kupříkladu pohodlnější plavecký úbor, nebo různorodé ozdoby na hlavu, či záda, které se hodí pro oslavy různorodých svátků, např. Halloweeenu, nebo Mikuláše.
Zda může mít ředitel školy až takový vliv se nám nezdá příliš uvěřitelné, ale přesto tuto informaci pro čtenáře přidáváme. Faktem zůstává, že nový rozvin všech RP iniciativ vzbuzuje ve studentech i rodičích rozporuplné pocity. Dokonce by se dalo mluvit o jisté dávce nedůvěry a obav o budoucnost školy a studia. Přesto se dá říci, že RP je stále vnímáno kladně. Věříme tedy, že situace se vyřeší ke spokojenosti všech, nebo alespoň většiny.
Zaender Amattis


Žádné komentáře:

Okomentovat