středa 26. prosince 2018

Famfrpál v ohrožení! Návrat ke kořenům?!

Přípravy na následující mistrovství světa ve famfrpálu byly ještě před pár dny v plném proudu, nyní je ale vše pozastaveno na dobu neurčitou. Důvodem jsou protesty početné skupiny aktivistů, kteří svou přítomností na místě konání zabraňují v pokračování prací.



Sdružení „Queerditchští Puristé“ neboli QP bojuje o návrat pravidel famfrpálu do jejich nejstarší známé podoby. Dle jejich názoru je současný famfrpál příliš poskvrněn modernizací a hra je snadno ovlivnitelná vnějšími vlivy. Podařilo se nám získat krátké vyjádření od jednoho z protestujících:

Je to šílený, k smíchu vám povídám! Hra pro děti, žádný sport, nezůstala tam již žádná výzva, všechno ovládá technologie! Měli bychom respektovat dědictví našich předků a neznehodnocovat pravidla jimi vytyčená! Ministerstvo nás nezastaví, musí nás vyslyšet pro dobro vzestupu kouzelnické společnosti!“

Varianta famfrpálu, ke které se QP chtějí vrátit, pochází ze záznamů posbíraných přibližně mezi roky 1050 a 1300. Pokud by se jim v jejich úsilí zadařilo, znamenalo by to drastickou přestavbu všech známých hřišť, obruče by bylo zapotřebí nahradit mohutnými stromy a potlouky by nahradily létající kameny. Největším problémem by ale bylo opětovné nahrazení zlatonky za zlatonosku, kterýžto druh je na pokraji vyhynutí právě v důsledku jejich užívání v historii famfrpálu. Dle našeho korespondenta z ministerstva kouzel je tento závažný fakt aktivistům zcela lhostejný.

„Změny v pravidlech famfrpálu nevznikly ze dne na den jen proto, že se někdo náhodou tak rozhodl. Obruče umožňují snazší pohyb v oblasti brankoviště a urychlují přípravy hřišť, což se zvláště při mistrovství velice hodí. Očarované kamení mělo mnohem kritičtější zdravotní následky než potlouky v důsledku ostrých hran, zavedení potlouků snížilo úmrtnost při famfrpálu o závratné částky. V neposlední řadě je zde pak vynález zlatonky, kterým jsme zabránili vyhynutí vzácného tvora. Pokud by se přešlo ke starým pravidlům, tak zlatonosky vyhynou, o tom jsem zcela přesvědčen. Snažili jsme se tento fakt přednést QP, ale marně, jejich postoj k problému je, že by se zkrátka jednalo o přirozený výběr. Jejich požadavky jsou absurdní a ministerstvo s nimi nemá v úmyslu vyjednávat, budou odstraněni z premis pozemku, ať už dobrovolně či užitím síly. Veřejnost se nemá čeho obávat, věřím, že se jedná pouze o dočasné zdržení.“

Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že tomu tak skutečně je, a že přípravy na mistrovství budou brzy opět pokračovat.
Myker Fae McGarden

Žádné komentáře:

Okomentovat