pondělí 24. prosince 2018

Jak se zkouší jinde?

Zkoušky zde, na Hogwarts, všichni známe. Pro nováčky připomenu, že v pátém ročníku můžete skládat NKÚ, v sedmém OVCE, po dokončení základní doby studia CKÚ a pro ty nejvytrvalejší, co na hradě vydrží více jak čtrnáct let, je tu KOZA. Napadlo vás však někdy, jak se zkouší v jiných kouzelnických školách? Ne? Tak se pojďte na to se mnou společně podívat.
Jak to vypadá v Krásnohůlkách?
Tato škola je převážně dívčí. V průběhu studia se studentky zaměřují především na eleganci provedení svých kouzel a na slušné vystupování. Proto v posledním, osmém ročníku, všechna děvčata prochází ryze praktickou nejdůležitější zkouškou. Mají hodinu na to, aby pětičlenné komisi předvedly, jak se umějí vypořádat se zadaným problémem jako správná dáma. Zkoumá se schopnost využití naučených kouzel, kolik škody žákyně napáchala a jak moc se při tom zapotila. Když obstojí, smějí vyrazit do kouzelnického světa. V případě neúspěchu zkoušku opakují tolikrát, dokud se jim nepovede. V průběhu studia však přicházejí i jiné, různorodé zkoušky. Na konci každého ročníku je pro všechny stejná a zaměřuje se na všestranné použití nabytých zkušeností. Z těch nejzajímavějších bych zmínila například zkoušku šestého ročníku, která připravuje své svěřence na kouzelnické turnaje, jako je právě Turnaj tří kouzelníků, nebo krásnohůlská podoba Sedmiboje. Není proto divu, že i přes nesmírnou eleganci těchto dam na nich můžeme obdivovat šikovnost i v praktických úkolech.
Jak ke svým žákům přistupuje Kruval?
Jak jistě všichni víme, Kruval se nachází na drsném severu. Není proto divu, že žáci jsou především testováni ve fyzických dovednostech. Již ve třetím ročníku jsou vypuštěni do arény, která v sobě skrývá spoustu nebezpečí a nástrah. Je jenom na daném jedinci, jak se s danými problémy vypořádá a jak vyjde, jestli vůbec. Možná vám tato zkouška přijde příliš drsná, ale musíme zmínit fakt, že studenti jsou velmi pečlivě připravováni všemožnými cvičeními a praktickými úkoly od svých profesorů. V posledním ročníku přichází zkouška vůbec nejtěžší a to týdenní přežití v zamrzlém prostředí. Test je to velmi náročný a vyčerpávající, proto není divu, že jej studenti skládají až po dosažení 21 let. Jen na ty nejlepší a nejodolnější čeká zasloužená odměna – diplom o složení zkoušky a slavnostní potřesení pravicí samotným ředitelem školy.
Co čeká studenty v nové škole Scuola di magia di Gran Paradis?
Na začátku školního roku nás prvačka Áine Adair seznámila ve svém článku v Denním věštci s novou školou, která se v září otevřela v Itálii. Zeptala jsem se tamějšího ředitele, jak budou probíhat zkoušky na nové škole bez jakýchkoliv předchozích zkušeností. Odpověděl mi, že jelikož se jedná o partnerskou školu Bradavic, budou zde zkoušky probíhat velmi podobně. Budou mít také psanou i ústní podobu a studenti je budou skládat v osmém ročníku studia. Pro jejich absolvování však bude nutné složit je ze všech povinných předmětů daného oboru. To budou ty hlavní, ovšem škola bude muset ještě chvíli počkat, než spustí první ročník zkoušení. Nejstarší studenti, co na školu letos přišli, jsou totiž teprve v pátém ročníku. Možná si říkáte, že by letos měli skládat obdobu NKÚ. Opak je však pravdou. Tyto zkoušky jsou zde skládány až v ročníku šestém. Budou mít však také ústní podobu, což naše nemají.
Inspirace vzata z tohoto článku:
http://dennivestec.hogwarts.cz/19449/nova-skola-car-a-kouzel-v-italii , Ainée Adair
Alex Teerová

Žádné komentáře:

Okomentovat